Κατασκευή Σοφίτας

Αν σας αρέσει η ιδέα ενός δωματίου το οποίο θα βρίσκεται ψηλά, στη στέγη του σπιτιού σας, δείτε πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε για να φτιάξετε μια σοφίτα.

Οι μετατροπές σοφίτων είναι από τους δημοφιλείς τρόπους, τα τελευταία χρόνια, για να προσθέσετε χρηστικούς χώρους στο σπίτι σας. Ωστόσο θα πρέπει να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σοφίτα μετατρέπεται σε «κατοικήσιμο χώρο», ο οποίος πρέπει να έχει τα κατάλληλα επίπεδα ασφαλείας.

Έτσι, προτού προχωρήσετε πρέπει να ελεχθεί η δομική αντοχή του σπιτιού σας, ώστε να γνωρίζετε ότι είναι επαρκής και μπορεί να υποστηρίξει το βάρος του επιπέδου και τα υλικά που θα προστεθούν. Τέλος, η σοφίτα πρέπει να κατασκευάζεται με σκοπό την αισθητική χωρίς το σπίτι σας να μετατραπεί σε γιαπί.

Πώς να φτιάξετε μια σοφίτα, αν δεν υπάρχει υποδομή?

Το πρώτο πράγμα που εξετάζετε είναι το ύψος μεταξύ των δοκαριών της οροφής και το εσωτερικό της οροφής σας. Ο κανόνας λέει ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2,8 μέτρα για τη μετατροπή της στέγη σας. Ο λόγος για αυτό είναι απλός – όταν δημιουργηθούν και ενισχυθούν τα υφιστάμενα ανώτατα δοκάρια, καθώς και το πλαίσιο έως την οροφή, με γυψοσανίδα για οροφές, θα πρέπει ακόμα να επαρκεί ώστε να σταθείτε όρθιοι, γι ‘αυτό πρόκειται πιθανώς να θέλετε 2,03 – 2,04 μέτρα για το ύψος του δωματίου.

Αν δεν έχετε κοντά σε αυτό το ύψος, υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως το ύψος ανύψωσης της στέγη σας, αλλά σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστάται η στέγη σας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος.

Αν έχετε αρκετό ύψος για μια μετατροπή σοφίτων, θα πρέπει να δείτε πόσο χώρο μπορείτε να αξιοποιήσετε. Ο χώρος αξιοποίησης εξαρτάται από την κατασκευή, την οποία όμως εσείς επιλέγετε.

Το επόμενο βήμα είναι να αποκτηθεί ένας μηχανικός στην έρευνα για την σοφίτα σας, με σκοπό η κατασκευή σας να πληρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής. Μερικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων προδιαγραφών κατασκευής, είναι:

  • Αρχιτεκτονική μελέτη από ειδικευμένο αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό.
  • Στατική μελέτη, πλήρως αντισεισμική (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία).
  • Επίβλεψη έργου από έμπειρο μηχανικό.
  • Τοιχοποιΐες εξωτερικές, με διπλό δρομικό τοίχο από τούβλα με εσωτερική μόνωση.
  • Πλήρης υδραυλική εγκατάσταση. Παροχή νερού και αποχέτευση.
  • Πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση, σε κάθε δωμάτιο.
  • Πλήρης μηχανολογική εγκατάσταση σε όλα τα δωμάτια.
  • Κουφώματα αλουμινίου, με διπλά θερμομονωτικά τζάμια, ρολά, ανακλίσεις και σίτες όπου αυτό χρειάζεται
  • Ενισχυμένη μόνωση στέγης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ